O kawie

Zasada sprawiedliwego handlu
W Amann Kaffee przywiązujemy dużą wagę do naszych dostawców zielonej kawy, ponieważ możemy wyprodukować najlepszy produkt tylko z najlepszych zielonych kaw. Oprócz wyjątkowej jakości produktu, przy wyborze naszych dostawców ważne są również kwestie takie jak zrównoważony rozwój i warunki pracy. Stworzyliśmy nasze kawy typu speciality oraz premium , aby docenić pracę rolnika uprawiającego kawę, która jest wyraźnie główną częścią łańcucha wartości. Tutaj rolnik zajmuje centralne miejsce. Oznacza to, że konsument może prześledzić pochodzenie kawy, a wcześniejsza anonimowość plantatora znika. Staramy się utrzymywać regularną wymianę z producentami, odwiedzając kraj pochodzenia, ponieważ jest to jedyny sposób na zapewnienie długiego i wzajemnie korzystnego partnerstwa.
Jak palimy
W naszej własnej palarni w Schwarzenbergu, w samym środku pięknego Bregenzerwald, od 2005 roku wypalamy kawy speciality z całego świata. Palimy przy użyciu tak zwanego procesu palenia aromatycznego, co oznacza, że ziarna mogą rozwinąć swój smak szczególnie delikatnie, i sa bardzo delikatne dla żołądka.
Jako jeden z najbardziej aromatycznych produktów spożywczych, prażenie wymaga dużej wrażliwości. Delikatny proces prażenia w bębnie pozwala na szczególnie dobre rozwinięcie smaków. Czas palenia zależy od pożądanego rezultatu i zwykle wynosi od 12 do 20 minut. Gdy tylko kawa osiągnie pożądany stopień wypalenia, jest szybko schładzana. Nasze kawy wypalamy w stosunkowo niskiej temperaturze, ale przez dłuższy czas. Pozwala to na wyraźne rozwinięcie się smaków i zatrzymanie tylko delikatnych, nadających charakter kwasów owocowych, ale prawie żadnych szkodliwych lub gorzkich substancji. Dbamy również o ekspresy naszych klientów, ponieważ delikatny proces palenia oznacza, że ziarna kawy wchłaniają jak najwięcej powstałego oleju kawowego, a młynki są mniej obciążone i zatkane.
Nasza kawa jest pakowana w torebki chroniące smak z zaworami jednokierunkowymi. Gwarantują one, że kawa może się ulatniać, a jednocześnie do jej wnętrza nie przedostaje się żaden zapach.
Kontrola jakości
W Amann Kaffee jakość produktu jest zawsze naszym najwyższym priorytetem. Zaczyna się to od inspekcji przychodzącej zielonej kawy. Dostarczona zielona kawa jest porównywana z próbkami wysyłkowymi, sprawdzana jest wilgotność resztkowa i zwracana jest uwaga na idealne przechowywanie. Przed procesem palenia wszystkie kawy przechodzą przez instalację czyszczenia zielonej kawy.
Nasz nowoczesny park maszynowy monitoruje wszystkie procesy palenia przy użyciu najnowocześniejszego oprogramowania. Pozwala nam to osiągnąć stały i precyzyjny wynik palenia, a także pełną dokumentację wszystkich paleń. Po procesie palenia, wypalone ziarna poddawane są dodatkowemu procesowi czyszczenia, dzięki czemu do opakowania trafiają tylko najlepsze ziarna.