Ziarna Arabiki vs. Robusta – czym się różnią i którą wybrać?
Arabika, Robusta… a może blend? Rozbijamy kawowe mity i tłumaczymy, dlaczego stawiamy wyłącznie na 100% Arabikę z górskich upraw.

Wybór kawy – Arabiki lub Robusty, uzależniony jest, tak naprawdę, od Twoich preferencji smakowych. Każda z tych odmian wyróżnia się bowiem swoim indywidualnym charakterem, na który składa się szereg czynników, w tym nawet miejsce i sposób uprawy. Sprawdź, czym różnią się obie kawy i wybierz tę, która najbardziej odpowiada Twoim oczekiwaniom!
Arabika – szlachetna kawa ziarnista
Arabika (arabica) jest kawą znaną i docenianą na całym świecie. Pierwotnie uprawiana była, przede wszystkim, na obszarach Etiopii i Arabii, stąd też łatwo można wyprowadzić etymologię jej nazwy. Ciepły, nieco suchy klimat sprzyjał wzrostowi roślin i nadawał ich owocom specyficzne właściwości smakowe i aromatyczne.
Obecnie arabikę uprawia się jednak nie tylko na Półwyspie Arabskim. Przodują w tym wypadku szczególnie Kolumbia czy Brazylia, ale stanowiska są z powodzeniem prowadzone również na Sumatrze i Jawie. Szacuje się, że to właśnie jej uprawia się najwięcej – nawet do 70% światowej produkcji kawy dotyczy właśnie Arabiki.
Odmian tej kawy jest ponad 100, a jej plantacje są wyjątkowo odporne na działanie niższych (ale nadal umiarkowanych) temperatur. Stanowiska nie muszą być zatem bardzo intensywnie oświetlone, jednak warto wiedzieć, że rośliny tego gatunku najlepiej rosną na nieco wyżej umiejscowionych obszarach. Krzewy mogą osiągać nawet 5 metrów wysokości, a ich kwiaty przybierają jasny, biały odcień.
Charakterystyka Arabiki
Ziarna Arabiki są, w porównaniu do robusty, nieco większe i bardziej owalne. Ich środek jest wyraźnie zaznaczony bruzdą przypominającą literę „S”. Ich smak jest intensywny, określany niekiedy jako słodkawy i stosunkowo łagodny, do tego, w zależności od odmiany, może przybierać różne nuty – lekko kwiatowe i owocowe. Profil smakowy uznaje się za mniej kwaskowaty. Arabika zawiera ponadto nieco mniej kofeiny, co również wpływa na jej łagodność.
Arabikę uznaje się za gatunek bardzo szlachetny, złożony tak w smaku, jak i aromacie. Z tego względu często jej ziarna umiejscawiane są w kategorii produktu premium.
Robusta – jak wygląda jej uprawa?
Wśród kaw ziarnistych Robusta wydaje się być mniej doceniana, aniżeli Arabika. Uprawia się jej mniej, a do tego jej profil smakowy nie każdemu przypada do gustu. Czy to jednak oznacza, że nie jest warta uwagi?
Plantacje robusty mogą być prowadzone na niższych stanowiskach, jest to do tego roślina dość prosta w uprawie, odporna na działanie szkodników i wielu chorób. Doskonale znosi klimat panujący w Afryce i Azji – to właśnie w tych regionach, a zwłaszcza w Wietnamie, znajdują się największe jej uprawy.
Krzewy robusty wyrastają na wysokość od około2 do 4 metrów. Mają również białe kwiaty, o intensywnym, przyjemnym zapachu. Jej ziarna z kolei są odrobinę mniejsze, niż arabiki i mają okrągły kształt. Ciągnąca się przez środek bruzda jest bardziej wyprostowana.
Robusta – intensywna w smaku
Smakowo robusta znacznie różni się od arabiki. Jest ostrzejsza, intensywniejsza w smaku, może przybierać nawet delikatnie ziemisty posmak. Można nazwać ją również kawą gorzką, co nie każdemu przypada do gustu. Musisz wiedzieć, że zawiera za to dużo kofeiny.
Ze względu na swoje właściwości smakowe, robusta nie jest raczej wykorzystywana samodzielnie, ale nadaje się jako dodatek do mieszanek na bazie Arabiki. W zależności od zawartości każdego z gatunków, uzyskuje się kawy ziarniste o rożnej intensywności smaku i aromatu czy też mocy związanej z kofeiną.
Jaką kawę ziarnistą wybrać?
Nie można oczywiście zapominać, że na ostateczny smak i zapach kawy ziarnistej wpływa w dużym stopniu także proces jej wypalania.
Zadaniem tym zajmują się specjaliści, dbający na każdym etapie tego zabiegu o zachowanie odpowiedniej temperatury palenia kawy. Ziarna, które znajdziesz w naszym asortymencie, pochodzą z naszej palarni i poddawane są delikatnemu procesowi prażenia w stosunkowo niskiej temperaturze, ale przez dłuższy czas. Pozwala to na wyraźne rozwinięcie się smaków i zatrzymanie tylko delikatnych, nadających charakter kwasów owocowych,
Szukając ulubionej kawy, koniecznie próbuj różnych wariantów. Nawet, jeżeli lubisz dodawać do napoju mleko czy cukier, poszczególne mieszanki mogą smakować bardzo odmiennie w takim połączeniu.