Prozdrowotne właściwości kawy – dlaczego warto ją pić?
Miłośnicy kawy piją ją ze względu na smak czy pobudzające działanie kofeiny. Jak się jednak okazuje, niewielkie owoce kawowca mają w sobie coś więcej – spożywanie zaparzonej, mielonej kawy, może sprzyjać zachowaniu zdrowia! Sprawdzamy, jakie prozdrowotne właściwości mają w sobie ziarna i jakie wybierać, by faktycznie przynosiły korzyści.

Obalamy mity – czy kawa wypłukuje mikroelementy?
Zanim przejdziemy do korzyści wynikających ze spożywania dobrej jakości kawy, musimy koniecznie obalić pewien niesprawiedliwy mit. Często mówi się, że napój ten wypłukuje z organizmu ważne mikroelementy, w tym, przede wszystkim, magnez. Jak się jednak okazuje, jest to błędne przekonanie, co potwierdza wielu specjalistów.
Kawa wykazuje działanie moczopędne – jak zresztą większość płynów przyjmowanych w ciągu dnia. I tak, jak w ich przypadku, wraz z usuwaniem z organizmu wypitej kawy, faktycznie wypłukiwane są różne składniki (co jest zjawiskiem całkowicie naturalnym), jednak w znikomych ilościach – takich, jak po wypiciu wody, soku czy herbaty. Co więcej, spożywanie kawy pozwala regulować poziom płynów w organizmie, nie dopuszczając do odwodnienia.
Zatem, nawet pijąc większe ilości kawy, nie musisz dodatkowo suplementować witamin i minerałów – przy zbilansowanej diecie wszystko pozostanie w równowadze.

„Magiczne” działanie kawy – czyli coś więcej, niż aromat i smak
Właściwości prozdrowotne kawy wynikają z jej składu – w którym znajdują się, przede wszystkim antyutleniacze (czyli antyoksydanty). Tworzą je głównie polifenole, a wśród nich na uwagę zasługują głównie kwasy chloregenowe (CGA), które neutralizują wolne rodniki.
W bardzo dużym skrócie mówiąc, antyoksydanty są odpowiedzialne za utrzymanie organizmu w dobrej kondycji. Dzięki zwalczaniu wolnych rodników mogą spowalniać procesy starzenia się czy nawet łagodzić stany zapalne. Jednak tym, co jest tak wyjątkowe w kwasach chloregenowych znajdujących się w kawie jest to, że są one zdolne do ochrony nici DNA przed pękaniem. A to właśnie na skutek takich uszkodzeń może dochodzić do mutowania się komórek i powstawania nowotworów.
Palenie (kawy) ma znaczenie!
Oddziaływanie kawy na organizm wynika, jak widać, z właściwości składników w niej zawartych. Trzeba też jednak wiedzieć, po jakiego rodzaju ziarna sięgać, by faktycznie w pełni wykorzystać to, co w nich najlepsze. Zwróć uwagę na stopień ich wypalenia!
Zasadniczo wyróżnia się cztery kategorie czy też poziomy palenia kawy:
- kawa jasno palona,
- kawa średnio palona,
- kawa średnio-ciemno palona,
- kawa ciemno palona.

Stopień palenia wpływa na smak i aromat kawy, ale też na zachowanie przez nią ważnych składników. Im krócej jest palona, tym lepiej. Dłuższe prażenie, w wyższych temperaturach, znacząco obniża bowiem ilość polifenoli w niej zawartych.
Zatem sięgaj, najlepiej, po jasno lub średnio paloną kawę ziarnistą – a właśnie takie znajdziesz w naszej ofercie sprzedażowej!
Najważniejsze właściwości prozdrowotne kawy
Przejdźmy jednak do zapewne najbardziej interesującej części, czyli korzyści wynikających ze spożywania dobrej jakości, świeżo mielonej kawy!
Ze względu na zawartość polifenoli, kawa może znacząco zmniejszać ryzyko rozwijania się chorób nowotworowych. Szczególnie intensywnie chroni przed rakiem takie organy, jak trzustka, jelito grube czy wątroba.
Kawę zalecana jest także osobom zmagającym się z różnymi chorobami przewlekłymi – w ich przypadku antyoksydanty zawarte w ziarnach mogą nie tylko łagodzić objawy – są w stanie minimalizować ryzyko przedwczesnej śmierci!

W kontekście natomiast samych chorób o charakterze przewlekłym, nie można zapominać o wyjątkowo przykrej chorobie Parkinsona – w jej przypadku spożywanie kawy może ograniczyć ryzyko zachorowania, a u chorych zmniejszać nasilenie objawów.
Czy kawa odchudza? Nie do końca robi to sama – w tej sytuacji należy ją traktować bardziej jako wspomagasz procesu utraty wagi. Napój przygotowany z mielonych ziaren skutecznie bowiem hamuje apetyt, a także ułatwia jego kontrolowanie – mózg odbiera sygnały świadczące o tym, że organizm jest syty, przez co rzadziej odczuwa się, tak zwane, wilcze napady głodu.
Kawa przeciwko… depresji
Jedną z wyjątkowo ciekawych i, naszym zdaniem, ważnych właściwości kawy, jest działanie antydepresyjne.
Z czym kojarzy Ci się picie kawy? Dla większości ludzi jest to chwila relaksu, moment na przerwę i odrobinę przyjemności. Wprowadzając codzienny „rytuał” związany z piciem kawy, możesz naturalnie regulować rytm dobowy. Do tego zaznaczyć należy, że u wielu ludzi intensywny, charakterystyczny zapach świeżo mielonej lub zaparzonej kawy prowadzi do wzrostu poziomu serotoniny w organizmie, nazywanej także hormonem szczęścia.

Podsumowanie – czy warto pić kawę?
Czy kawę można nazwać „lekiem na całe zło”? Z pewnością jest to napój, który warto włączyć do codziennej diety – tak ze względów czysto smakowych, jak i zdrowotnych! Chociaż nie jest lekiem, to zawarte w niej substancje są w stanie naturalnie oddziaływać na organizm, znacząco podnosząc jego odporność – chociażby na wszelkiego rodzaju choroby.
Codzienne spożywanie od 2 do 4 filiżanek kawy, zaparzonej na bazie mielonych, jasno palonych ziaren, zapewni Ci dawkę substancji aktywnie wspomagających wewnętrzne procesy naprawcze. Wyjątkowy aromat i łagodny smak oraz kofeina pobudzająca umysł i koncentrację to, w takim kontekście, wspaniałe „dodatki”, które tylko uprzyjemniają codzienne dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie!